Et hundebur kan være av metall, plast eller annet materiale og er designet for å likne den naturlige hulen til hunder og skal være et sted de kan søke tilflukt enten hjemme eller på reise.
Hunden – et familiemedlem
Veldig mange hundeeiere behandler hunden som en del av familien, og ønsker at alle skal være med på turer og reiser, inkludert hunden. Da er det om å gjøre at hunden har et velegnet hundebur. Hundeburet må passe både hunden, bilen og være et sikkert sted for hunden.
Når vi selv setter oss bak rattet, sikrer vi oss med bilbelte. Når vi tar med barna, sikres de enten i bilstoler, puter og med bilbelte. Det er helt naturlig at også hunden skal sikres i bil, slik som alle andre familiemedlemmer.
Hva er viktig å tenke på når du skal finne riktig hundebur til hunden?
Det første du bør tenke på når du skal velge hundebur, er hvor du skal bruke hundeburet. Om det er ment å være en lun hule hjemme, trenger du ikke tenke på så mye mer enn at hunden skal like seg der, og buret skal passe i det rommet du har tenkt å plassere det.
Men de aller fleste har tenkt å bruke buret flere steder enn bare hjemme, og da må vi tenke på hvordan buret skal transporteres. Dersom du for eksempel skal transportere hunden i buret på et fly, så finnes det spesifikke regler du må forholde deg til.
Om du ikke skal ut å fly, men ønsker å ta med hunden i bilen bør du tenke litt over hvor lange avstander hunden skal være i buret. I tillegg må buret passe i bilen, og hunden må trives i buret.
Hundebur til bilen
Loven sier at hunder i bil skal være sikret under oppbremsing. Dersom du bremser kraftig, blir påkjørt eller kolliderer vil hunden bli slengt rundt i bilen dersom du ikke har sikret den. La oss si at du kjører i 50 km/t og må bråbremse. Dersom hunden din veier 20 kg, vil den utgjøre en kraft på 800 kg.
Du kan også se for deg at hunden blir skremt under bilturen. Dersom den ikke er sikret, kan den utgjøre en fare også for føreren, dersom hunden bykser frem i bilen. Derfor er det både til førerens, passasjerenes og hundens beste at den er sikret under bilturen.
Det finnes bilbelter som er spesielt tilpasset hunder, men det sikreste og vanligste er at hunden er sikret i et hundebur.
Sikkerhet og kvalitet
Når du skal velge hundebur, bør du først og fremst sjekke at buret er av god kvalitet og at det er kollisjonstestet. Et sikkert hundebur kan være forskjellen på om hunden overlever en kollisjon eller ikke. NAF utfører kollisjonstester i samarbeid med andre lands bilorganisasjoner. Du kan for eksempel se etter bur som er kollisjonstestet av NAF.
Robuste metallbur som skal forankres i bilen anses av NAF som den sikreste måten å sikre hund i bil på. Bur som er produsert av metallnetting eller plast kommer dårligere ut av kollisjonstestene. Testene viser at de kan splintre seg og dermed skade hunden alvorlig.
En annen grunn til at bur som skal forankres til bilen kommer best ut, er at det er viktig i forbindelse med en kollisjon at hunden er sikret fast i bilen. Dersom hunden kommer seg løs, kan den være til fare både for passasjerer i bilen og redningsmannskap som kommer til.
Dersom buret ikke er forankret i bilen, kan buret komme flyvende fremover og dermed treffe andre passasjerer eller fører. Du kan også se for deg hvilken opplevelse det vil være for hunden å sitte i et bur som flyver rundt i bilen etter en kollisjon. Det kan fort skape panikk for hunden, og det utgjør også en fare.
Størrelse på buret
For å frakte hund i bil, må buret være tilpasset både bilen og hunden. Mange tenker at det beste for hunden er et størst mulig bur, men det er ikke alltid at dette stemmer. Dersom man havner i en kollisjon, bør buret kunne gi litt støtte til hunden. Dersom buret er for stort, vil hunden kanskje kastes rundt i buret.
Likevel bør buret være stort nok til at hunden kan ha det behagelig under kjøreturen. Og så må buret være lite nok til å passe bilen. Disse to faktorene er viktige når du skal velge størrelse; bilen og hunden. Så må du finne en gylden mellomvei hvor både hunden har det behagelig og buret får plass i bilen.
Som en gylden regel kan vi si at hunden skal ha mulighet til å stå oppreist i buret, og da ha litt å gå på både i høyden og i lengden. I tillegg skal det være enkelt for hunden å snu seg og å legge seg uhindret.
Buret i forhold til bilen
Det er ikke alltid så enkelt å finne et hundebur som passer til bilen. Noen hundebur passer ikke inn i alle slags biler og bilmodeller. Dette ser du kanskje spesielt når du har en større hund som krever et stort hundebur. Selv om du har en stasjonsvogn, er det ikke garantert at det er plass til et stort bur i bagasjerommet.
Dersom du har målt bilen og buret, bør du også ta med i vurderingen om bilen din har skrånende bakluke. Ellers kan du få deg en mindre hyggelig overraskelse. Du bør måle bredde, høyde og lengde på bakrommet/bagasjerommets minste steder og bruke disse målene når du kjøper hundebur.
Du bør også tenke over familiesituasjonen din. Dersom du har småbarn, vil du kanskje ha behov for rom til en barnevogn i bilen i tillegg til buret. Dersom dere planlegger å dra på lengre turer, vil dere kanskje også ha behov for en del bagasje. Større familier krever mer plass til bagasje.
Burets underlag og lufting
Det anbefales at underlaget i buret er sklisikkert, slik at hunden ikke sklir fra side til side. Hunden bør kunne endre stilling og snu seg uten at han sklir. I tillegg bør det være god lufting for hunden din. Buret selv må gi god lufting, og buret bør plasseres slik at det ikke hemmer lufting inn til buret.
Mange hunder har koseleker og lignende og det er fristende å pynte buret slik at hunden skal trives der (les evventuelt mer på dogsite.se). Men da må du passe på at du ikke fester ting til buret som kan stikke hunden eller bli en fare ved en eventuell kollisjon.
Håndtering av buret
En annen faktor som du bør vurdere ved kjøp av hundebur er håndtering og brukervennlighet. Det bør være enkelt å montere buret til bilen, slik at det ikke blir en plage og noe du gruer deg til hver gang du skal ut på tur med hunden. Turen skal være lystbetont og en glede for hele familien.
Alle bur må rengjøres og det bør være enkelt å rengjøre. De fleste hunder roter litt rundt, både med pledd og andre ting. Det kan også skje små ulykker dersom for eksempel hunden din vil på toalettet, og du ikke klarer finne et bra stoppested i tide. Noen synes det enkleste er å vaske hundebur med hageslange, dersom det er tilfellet for deg bør du sjekke om du buret vil tåle vask med hageslange.
Sammenleggbare hundebur
Noen ganger skal man ut på turer med mange stopp. Da kan det være greit å ha et sammenleggbart hundebur i tillegg til buret man har i bilen. Da behøver man ikke demontere og montere buret gang på gang. Dersom man er på en lengre roadtrip med nye stoppesteder hver natt, kan en slik løsning være det beste. Da står buret fortsatt i bilen om natten, og hunden har et annet bur i for eksempel plast som er sovestedet når man ikke er i bilen. Disse burene kan fungere som hundehus og gjør turen mye lettere for deg. Hundeburet som du har montert i bilen, kan stå der konstant bortsett fra ved full rengjøring.
Hundebur for flyreiser
Når man skal ha hunden med seg på flyreiser, finnes det to metoder å gjøre det på. Det ene er å ta hunden med i kabinen og det andre er at hunden reiser i bur i lasterommet på flyet.
Det er ikke alle hunder som kan tas med i kabinen. Noen får være med uten å sitte i bur, men dette gjelder kun for førerhunder og politihunder. Dersom du skal ha hunden med i bur i kabinen, finnes det maksgrense for vekt og størrelse. Dette kan variere litt fra flyselskap til flyselskap, og du bør til enhver tid sørge for at din hund kommer innenfor vekt og størrelsesgrensene. I motsatt tilfelle kan du ende opp med å bli stående igjen når flyet tar av.
Bur for kabinen
Dersom du skal ha hunden med i kabinen, må den reise i et hundebur. Alt etter flyselskap kan det finnes maksgrenser på hva hunden kan veie sammen med buret. Disse burene er som regel i plast og lukkes med glidelås. Du skal sikre at hunden er i buret hele flyreisen. Du skal også ha mulighet til å få rengjort buret, dersom hunden din gjør fra seg i buret.
Når du er sikker på at buret ikke er større enn hva flyselskapets grenser tillater, må du også sjekke at hunden din har det komfortabelt i buret. Flyselskapene har regler også for dette, så du må sjekke hvert flyselskap sine regler før du eventuelt bestiller en slik reise for deg og hunden din.
Hund i kabinen regnes som håndbagasje, og du får ikke eget sete for hunden. Hundeburet må derfor kunne plasseres nede ved bena dine i de fleste tilfeller. For eksempel har SAS en maks størrelse på disse burene på 40x25x23 cm. Hos Widerøe har de som regel at dersom du reiser med dyr i kabinen kan du ikke ha med annen håndbagasje enn en liten håndveske eller laptopveske. Norwegian igjen tar ikke dyr i kabinen på flyreiser som går til utlandet.
Bur for lasterommet
Det viktigste når du skal reise med og fly og hunden skal være i lasterommet er også her å vite hva slags regler som gjelder hos det selskapet du skal reise med. De fleste selskapene har sikkerheten til hunden som prioritet, i tillegg til at det skal være mulig for lastepersonalet å sikre hundens bur trygt i lasterommet.
Det finnes også regler for når du kan og må levere hunden før flyets avgang. Disse reglene må du også være oppmerksom på. Det finnes mange historier om reisende som ikke har kommet med på flyet på grunn av at de ikke leste flyselskapets regler grundig nok.
Det er ulike regler fra flyselskap til flyselskap også når det gjelder dimensjoner på bur som skal være i lasterom. Du må sjekke flyselskapet du skal reise med, og passe på at ditt bur er innenfor reglene. For eksempel har Widerøe mindre lasterom enn SAS og Norwegian, dermed er også dimensjonene mindre.
I tillegg til at dimensjonene skal være innenfor, må også hunden kunne reise seg og snu seg i buret. Du bør også ha en vannabsorberende matte som underlag i buret. Noen flyselskaper godtar ikke hundebur av stål med netting. Sjekk opp ditt flyselskap før reise. Dersom uhellet er ute, og selskapet ikke godtar hundeburet ditt, kan du på noen flyplasser kjøpe godkjente hundebur på stedet.
Hvordan fester jeg et hundebur i bil?
Hundebur i bil skal nesten alltid festes i bagasjerommet. Det tryggeste stedet er som regel helt inntil ryggen på baksetet. De store burene for bagasjerom festes vanligvis med stropper.
Hvor stort bur trenger jeg?
Når det gjelder bur for transport er størrelsen på buret svært viktig. Buret skal gi sikkerhet ved en eventuell kollisjon eller bråbrems. Et for stort bur er ikke trygt, fordi hunden kan bli slengt rundt inne i buret. Et for lite bur vil være ubehagelig for hunden din.
Kan jeg bygge hundebur selv?
Dersom du vurderer å bygge hundebur selv, bør det ikke være med tanke på transport i bil. Du kan likevel bygge hundebur til å ha hjemme eller på hytta for hunden din.