Hundeutstyr

Hunder er levende vesener, som kan føle både smerte, sorg, glede, sinne og lykke, slik som vi mennesker gjør. Det betyr også at hunder må ha “verktøy” for å kunne bli best mulig stimulert på alle måter. Vi snakker om utstyr, leker, tilbehør osv.

Lek og aktivitet er veldig viktig for å stimulerer hudens behov for velvære. valper spesielt er veldig avhengig av å kunne få leke mest mulig og være sammen med andre for å føle seg bra. valper er ikke så ulikt en baby om man tenker seg litt om. En baby trenger både søvn, mat, lek og oppmerksomhet, akkurat som en valp eller en hund gjør.

Vinteren i Norge kan være veldig kaldt til tider. Når man skal ut tar man på seg tykke vinterklær for å holde varmen, men det er også meget viktig å tenke på hunden også. Hunder kan fryse, slik som vi gjør. Er det ekstremt kaldt og man må ut med hunden for at den skal gjøre fra seg, så tenk på det at det kan være kaldt for den også.

Nødvendig utstyr ved anskaffelse av hund

HundÅ ha en hund er ikke alltid billig, hvert fall ikke i startfasen. Lik alle start faser i livet, så trengs det utstyr når man anskaffer seg hund. For folk som har erfaring og har hatt hund før så har de litt peiling angående hvilke utstyr som man bør ha. Er man derimot en fersk hundeeier, må man nesten forhøre seg med andre som har hunder.

Uansett om du har skaffet deg valp eller adoptert en eldre hund, vil hunden ha behov som vi mennesker må fylle. Det innebærer å gå til anskaffelse av utstyr som gjør at hunden får all den pleie og omsorg den skal ha. Her får du en enkel oversikt over hundeutstyr du kommer til å trenge.

Riktig fôr

Akkurat som oss, trenger hunden et sunt kosthold som gir den de rette næringsstoffene. Behovet for varier fra hund til hund på bakgrunn av størrelse, alder, rase, helse, aktivitetsnivå osv. Det er viktig å sette seg inn i hav hunden trenger.

Mat- og vannskål

Skaff vann- og matskål som passer med størrelsen på hunden. Ha den på et fast sted slik at hunden alltid vet hvor den kan finne mat og drikke. Alltid påse at vannskålen er fylt med friskt vann og at hunden alltid har tilgang til det.

Riktig pleie

Alle hunder har behov for jevnlig stell og tilsyn av pels, poter, klør, munn, øyne og ører. Sjampo, balsam, børste, klotang, saks, potekrem og tannprodukter er noen av de mest elementære hundepleie-produktene du bør ha.

Liggeplass:

Hunder trenger fred og ro når de skal sove. Spesielt valper sover mye. Gi hunden en liggeplass på et rolig sted, men som ikke er helt skjermet for familien. Det finnes mange typer bur og senger som egner seg akkurat for dette.

Sikkerhet

Er man ofte ute med bilen og hunden er med er det veldig viktig med et bur i bilen. Dette vil sikre både deg og hunden om man skulle være uheldig en gang. Iflg. loven er det påbudt å sikre all last. I dette tilfellet anses hunden som last.

Hvis du har et stort hus og rom med ting du ikke ønsker at hunden skal få tilgang på så kan det være smart å tenke på hvordan du kan kontrollere hvor hunden har tilgang. Da kan du kjøpe en sikkerhetsgrind 

Riktig turutstyr:

Alle hunder bør ha halsbånd og gjerne med navn og kontaktinfo til eier, refleksvest, tur sele og kobbel. For hunder som er mye ute kan det også være lurt å anskaffe potesokker for kalde vinterdager, regn -og varmedekken, og selvfølgelig et par ruller med hundeposer til avføring. Det er ikke hyggelig å måtte tråkke i hundeavføring, verken ra din eller andres hunder.

Leker

Hunder generelt bør ha leker for inne- og utebruk. Anskaff gjerne leker som vil stimulere hundens hjerneaktivitet. Alle hunder elsker å leke og ikke minst når man tar seg tid til å leke med den.

Utstyr til valp

Med valp i hus kan det være smart med egne leker og seng egnet for skarpe små tenner. Du må også ha eget bånd, kobbel og refleksvest som passer til små hunder. Valpegård kan også være lurt.

Det finnes egne sjampo og balsam egnet for valpepels. En luktfjerner er ikke dumt å ha hvis uhellet skulle være ute inne i huset. Valper skal også ha et eget fôr som er tilpasset nettopp valper.

Som man ser så er det ikke rent lite som må anskaffes av utstyr før man kan få en hund i hus. Uansett kostnad på på utstyr så vil man med tiden se at dette er en var en god investering og at det var verdt det.

Andre typer utstyr til hund

Om man ser bort fra utstyret som er nevnt her så finnes det en del andre ting som en hund kanskje bør ha.

Hvis man tenker på sommer-, påske- og vinterferie og man har lyst på en tur, men det er ikke alltid at man kan ta bilen i bruk, så er det godt å ha et reisebur  til hunden når man skal ut å fly.

Skal man for eksempel på en lengre biltur til utlandet så kan det være nødvendig med pass og å få hunden ID-merket. Uten pass eller ID-merke vil hunden din risikere å være opptil flere måneder i karantene når i visse land og når man skal inn igjen til Norge. Dette er en veldig surt situasjon å havne i.

Husk at hunden også må få alt medisinske på stell, som for eksempel vaksiner, om man anskaffer seg en valp. En forsikring på hunden er heller ikke dumt å ha i tilfelle hunden skulle bli plaget med helsen og trenger ofte medisinsk assistanse fra veterinær. ved å ha en forsikring på et par hundrelapper er bedre enn å måtte punge ut flere tusen kroner for en eventuell operasjon eller to i fremtiden.