Nesten enhver frisk og voksen hund kan kaste seg ut på eventyr sammen med deg når som helst. For at våre firebente venner skal klare seg ute i naturen sammen med deg, så er det viktig å være godt forberedt og ha en plan. Du må for eksempel vite om det er en dagstur, fjelltur eller om det plutselig kan komme regn, snø eller andre værforhold. Vi vil skille litt mellom de ulike hundene og hva du skal tenke på.
Pass på valper ekstra nøye
Valper bør ikke ha lange løpeturer og dermed vil lange turer med en liten valp ikke være foretrekke. Hvis du fortsatt ønsker å ta din firebente venn ut på langtur, så må du ha med deg en hundesekk hvor hunden kan slappe av og sove. Innimellom kan du ta den ut for å gå en liten strekning før den blir plassert tilbake i sekken. Er det ikke en valp lenger men en ung hund, så kan de sakte vendes til å gå turer med deg. Det anses at hunden må være omtrent 1 år gammelt før den kan gå distanser over 5 kilometer. Se hver for hvor du kan kjøpe hund.
Hunderaser som ikke liker turer
Det finnes mange hunderaser (sjekk de mest populære i Norge) som ikke liker å gå på tur, dette kan være mindre hunder slik som for eksempel hunder av typen mops som blir fort slitne og andpustne bare av en vanlig spasertur og vil dermed ikke ha noe glede av lengre turer. Du kan selvfølgelig selv gå på tur, men ha hunden i en hundesekk. Andre hunder kan være bulldogger som kan komme seg ut, men nyter det best med mindre turer og veldig mange pauser.
Hva må du huske å ha med?
Det er et par ting du må passe på når du går på tur med hunden din. Vann og vannskål er selvfølgelig prioritet nummer en, samt mat avhengig av hvor lang turen kommer til å være. Det er viktig at både du og hunden drikker av rent eller rennende vann dersom det skal konsumeres vann fra naturen. I stående vassdrag er det risiko for giardiasis og andre patrogener. Veken du eller hunden burde starte turen på full mage, men burde ha med godbiter som kan konsumeres underveis i pauser. I tillegg kan det være lurt å ha med flått fjerner og pinsett samtidig en mikrofiberklut for å tørke hunden med dersom det regner eller om hunden har badet i en bekk.
Hvordan ikke miste hunden
Enkelte hunder kan fort bli skremte av litt forskjellig, og dermed er det viktig å passe på at man har kontroll på hva som skjer rundt. Det er dermed viktig med hundeseler, eller halsbånd som gjør at hunden ikke løper alt for langt unna deg dersom du er på usikkert terreng. Alternativt kan du ha med en en GPS hund, som gjør det ufattelig mye lettere å vite i hvilket område du skal lete i.
De firebente er glade i å løpe rundt og har ikke alltid kontroll på hvor de løper, dermed er det en fare for fallulykker på høyfjellet og du må dermed undersøke terrenget godt før du begir deg ut på det for å vite hvor det kan oppstå farlige situasjoner.
Møte med andre dyr eller villdyr kan fort bli en skremmende affære for våre firebente venner og dermed er det viktig å passe på når man krysser beiteområder og passe på at man forebygger konflikter med kyr eller andre dyr. Hunder kan ligne på rovdyr for mange gårdsdyr og kan dermed bli skremt og begynne å angripe hunden. Ha dermed god kontroll på hva som er omkring der og styr unna ku flokker med god avstand.