Omplassering hund

Alle synes det er så kjekt å få seg en hund. Både familier, par og single er glad i menneskets beste venn. De fleste ønsker seg en søt liten valp de kan kose å kjæle med. Mange som vil ha hund er ikke klar over hvor mye tid og krefter det egentlig tar å ha en hund. En hund er ikke bare en noe man kan plassere på en hylle når man går lei av den. Hunden er et levende vesen som trenger både kjærlighet og omsorg fra eieren, og i retur vil hunden gi deg lojalitet, mye kjærlighet og glede de neste 10-15 årene.

Før man skaffer seg hund bør man tenke med hodet og ikke hjertet. Dette er et valg som vil påvirke livet ditt i lang tid fremover.

Mange helt friske og perfekte hunder må hvert eneste år omplasseres av ulike årsaker. det kan være endringer i livssituasjonen til eier, allergier, ikke tid til hunden osv. uansett grunn så er dette meget trist for hunden som kanskje har skapt et bånd til eierne sine.

hund trist omplassering
En hund trenger mye omsorg og kjærlighet – livet ut

Tid til hund

Hunder er veldig sosiale dyr og har behov for å være med flokken sin, i dette tilfellet er det du og resten av familien din. Men har man tid til å være sammen med hunden?

De aller fleste hunder kan med rett opplæring bli vant med å greie seg 7-8 timer per dag mens man er på jobb og skole. Hunder er som sagt et flokkdyr og har behov for å tilbringe resten av tiden sammen med flokken sin. Man må være forberedt på å gi hunden mye oppmerksomhet, noe som kan gå ut over andre fritidsaktiviteter.

Hunder har akkurat de samme behovene som mennesker når det gjelder mat, stell og aktivitet, og ikke minst gjøre fra seg. Hunder bør luftes jevnlig, gjerne 3-4 ganger om dagen. Hvilke aktivitet man hunden behøver for å tilfredstille sine behov er avhengig av rase på hunden. rett aktivitet for hund er viktig for trivsel og velvære for hunden. Får ikke en hund stimulert sine behov kan den utvikle atferdsproblemer. Dette er noe man ikke ønsker hos en hund, spesielt hvis det er i en familie med barn. Det samme kan skje hvis hunden blir overstimulert av overdreven leking eller lider av mangel på hvile.

Hund trenger omsorg
Det er viktig å ikke neglisjere hunden.

Hund og barn

De fleste hunder går veldig bra med barn. Som med alt andre så blir både barnet og hunden vant til hverandre. I mange tilfeller knyttes det et spesielt bånd mellom barn og hund. For små barn som vokser opp med hunden vil hunden automatisk bli en som alltid vil være barnets vokter og beskytter, om de knytter det spesielle båndet mellom seg.

Det er ofte barn som maser og ønsker seg hund. Som voksne må vi tenke på at det er ikke barnet som vil ha hovedansvaret for hunden ved anskaffelse av en. Barn har tendenser til å gå lei av hunden nå og da, noe som betyr at vi voksne må være innstilt på å ta seg av den. dersom vi som voksne ikke har tid eller kapasitet il å ta vare på en hund, skal man ikke gå til anskaffelse av hund kun fordi barna maser hull i hodet på en.

Er det atferden? Dette kan trenes:

Kostnad med å ha hund

å ha hund er ikke gratis, det koster. Kjøper man renrasede valper må man ut med titusener av kroner. Deretter kommer det utgifter til både vaksine, utstyr, veterinær, hundefor, medisiner osv, akkurat som med et menneske. Sykdom på hunder kan også føre til store utgifter, så en bør kanskje vurdere å forsikre hunden sin. Man bør nok regne med mellom 1000-1800 kroner per måned i snitt over et helt år ved å ha en hund. Les mer om kostnad via en god artikkel av Dagsavisen.

Muligheter for omplassering av hund

Det kan oppstå situasjoner i livet som gjør at man må skilles med sin firbeinte venn. Hver enkelt person som må omplassere hunder har sine egne grunner. Det kan være både sykdom, mangel på tid, allergier, samlivsbrudd osv.

For de som er virkelig glad i sin firbeinte venn så ønsker de selvsagt at hunden skal få komme til eiere som vil bli like glad i den som det de er og har tid til å gi det den trenger.

Mattilsynet kan omplassere hunden med tvang:

Det er mange måter å kunne få omplassert hunden sin. På nett er det flere sider der man kan legge ut en annonse. Om det er av rett rase vil nok mange være interessert i den. Men hvordan kan man forsikre seg om at man gir en hund man er glad i til noen som vil og kan ta vare på den like godt som det man selv har gjort? Det vet man aldri med 100% sikkerhet.

Om man har en smule tvil på om det er det rette å omplassere hunden så bør man prøve andre alternativer først. Prøv både avlastningshjem, luftehjelp og “dagmamma” om det er tidsmangel som gjør at man vil omplassere hunden. har hunden kanskje atferdsproblemer? Hva en en lydighets kurs eller trening.

Venner og familie

Men når alt kommer til alt og det meste er prøvd ut og man har ikke andre utveie enn omplassering, hør med omgangskretsen om noen kanskje vil ta til seg en hund. Hvis noen i omgangskretsen kunne tenke seg til å ta over hunden er dette er en fordel siden man mest sannsynlig kjenner den personen.

Skulle det ikke være interesse i omgangskretsen,  er nettet til stor hjelp. Når man skal omplassere sin beste venn så bruk tiden godt. Vær tålmodig og ikke gi den til den første som ringer eller sender en melding. Vurder hver eneste person nøye, og møt dem gjerne personlig for å forsikre deg om at dette er en person som er i stand til å ta vare på hunden.

Ta kontakt med organisasjoner

Skulle man ha behov for hjelp til omplassering så finnes det en rekke frivillige organisasjoner som kan bistå med dette. De kan hjelpe med å finne et nytt hjem til hunden eller ta over hunden slik at de kan jobbe videre med å få den omplassert. man kan også ta kontakt med Dyrebeskyttelsen i Norge for hjelp om nødvendig.

Du kan prøve disse for mer informasjon (link i navn):