Over 300 synshemmede i Norge har førerhund

Godt trente førerhunder hjelper over 300 blinde og svaksynte i Norge med mange oppgaver i hverdagen. Men det er langt fra alle hunder som kan brukes som førerhunder. Nåløyet er nemlig trangt på Norges Blindeforbunds egne førerhundskole.

Norges Blindeforbund har drevet førerhundskolen i Vestby helt siden Kong Olav V klippet snoren og åpnet den tilbake i 1971. Førerhundskolen administreres fra Blindeforbundets lokaler i Oslo, mens de fleste kursene foregår på Hurdal syn- og mestringssenter.

Flest labradorer

Som nevnt er det ikke alle hunderaser som egner seg like godt til å bli førerhunder. Den rasen som blir mest brukt til dette formålet er labrador retriever, men det er også mange Golden retrievere. Andre raser er for eksempel schæfer og kongepuddel, i tillegg til noen flere.

Men veien fra å være en søt liten valp til å bli en godt trent førerhund er lang, og det kreves enormt mye trening. Denne treningen starter allerede når valpene er små. Årlig er det rundt 100 valper som blir trent til å bli førerhunder, men kun et lite fåtall av dem består eksamen.

Egen avl av hunder

For å være helt sikker på tilgangen til hundevalper med de rette egenskapene, avler Norges Blindeforbund sine egne hunder. Når valpene er åtte uker gamle, skilles de fra moren sin og plasseres hos en fôrvertsfamilie. Der får de leve omtrent som andre familiehunder i rundt halvannet år, men de får ikke lov til å løpe etter baller eller pinner, eller ligge i sengen til noen av familiemedlemmene.

Det er også viktig at de i denne perioden blir vant til ulike miljøer og situasjoner, som for eksempel å ta offentlig kommunikasjon som buss, tog og trikk, være med på kjøpesentre og på byturer generelt. Førerhundskolen arrangerer jevnlige fôrvertsamlinger og dressurkurs for å lære hundene å bli lydige.

Det trange nåløyet

Etter at fôrvertsfamilien har hatt hunden i cirka ett og et halvt år, blir hunden testet for å sjekke om den har egenskapene som skal til for å kunne bli en førerhund. Hunden gjennomgår da en grundig sjekk hos veterinær, i tillegg til at man tester hvordan hundene reagerer på trafikk, andre dyr, glatte gulv, heiser, busser og mange andre situasjoner. Som regel er det rundt halvparten av hundene som består denne testen, og den andre halvparten blir vanlige familiehunder hos fôrvertsfamilien sin.

De hundene som består testen, tas vekk fra fôrvertsfamilien for å trenes opp. Det er nemlig mye som skal læres. Hundene lærer for eksempel til å tro at de er mye større enn de egentlig er når de har på seg førerhund-selen. Dette fordi de skal styre unna hindringer med god margin, som kan være farlige for synshemmede. De skal også lære å stoppe ved fortauskanter, alltid gå over gaten i fotgjengerfelt og finne mistede gjenstander som for eksempel et nøkkelknippe.

Treningstiden varer vanligvis et sted mellom seks og åtte måneder, før det er på tide med en godkjenningsprøve hvor hundene må vise at de går like trygt på en landevei som i bygater. Hundene må også vise at de adlyder kommandoer og at det alltid er brukeren som bestemmer hvor de skal gå.

Gjenforenes med fôrvertsfamilien

Mange førerhunder gjenforenes med fôrvertsfamilien sin når de pensjoneres. De fleste førerhunder pensjoneres når de er 10 år gamle. Noen holder på til de fyller 12 år, men etter dette kan de ikke lenger brukes som førerhunder. Dette for å være helt sikre på at de er i stand til å utføre den viktige jobben det å være en førerhund er. Det er først og fremst sikkerheten til brukerne som står i fokus.

Har noen i familien din behov for en førerhund for å klare seg bedre i hverdagen, er det NAV man skal kontakte. For mer informasjon er det bare å sjekke NAV sine nettsider. Vil du være på den sikre siden når du bruker internett, og minimere risikoen for at uvedkommende får tak i sensitive personopplysninger, bør du bruke en VPN-tjeneste. Les mer om VPN her.