Hvilken hunderase bør jeg velge?

Planlegger du å skaffe deg en hund, men er usikker på hvilken hunderase du bør velge? det finnes flere gode hunderasevelgere på nettet, hvor du kan fylle inn dine ønsker og behov for så å få forslag til egnet hunderase.

Det er viktig at du velger en hund som du vet at du kan ta godt vare på. Velger du for eksempel en hunderase som krever mye mosjon, nytter det ikke å bli liggende på sofaen hele helgen.

Uansett rase, må hunden ut på tur flere ganger daglig, i all slags vær. Dette må du også ta med i betraktningen før du går til anskaffelse av en hund. Men først og fremst vil en hund i familien gi deg mye glede. Det er en grunn til at hunder kalles menneskets beste venn. De er trofaste og vil gjøre alt som står i sin makt for å beskytte deg og eventuelt andre familiemedlemmer. Det kan være du er ute etter en søt hund eller en stor hund – det er noe for alle og enhver.

Stor eller liten hund?

Noe av det første du bør ta stilling til er om du ønsker deg en stor eller liten hund. Du bør også ta stilling til om du ønsker en hund som ikke røyter, eller om det går greit med naturlig røyting. Videre må du avgjøre om du ønsker en aktiv eller mer avslappet hund, og for eksempel om den skal kunne omgås små barn.

Stor forskjell på hunderaser

Det kan være store forskjeller mellom de ulike hunderasene. Du bør derfor peile deg inn på en rase som matcher dine behov best. Her ser du noen eksempler på populære hunderaser blant hundeeiere i Norge.

Border collie

Border collie regnes for å være den mest intelligente hunderasen av dem alle. De er meget samarbeidsvillige og egner seg derfor veldig godt til hundesporter og gjeting. Har du et aktivt friluftsliv og er mye ute i skog og mark, vil en border collie være en passende hunderase.

Chihuahua

Chihuahua er verdens minste hunderase, selv om den selv ikke aner at den er det. De er veldig intelligente og trofaste mot sine eiere. Til å være så små, er de veldig modige og gjør alt de kan for å beskytte sine eiere.

Cocker spaniel

Cocker spaniel er en av de aller mest populære hunderasene i hele verden, også her hjemme i Norge. De er kjent for å være glade og logrende hunder. Opprinnelig kommer rasen fra England, hvor den ble brukt til jakt. Passer helt ypperlig som en koselig familiehund

Dachs

Dachs kalles også på folkemunne for «ovnsrør» på grunn av sin karakteristiske lange kropp og korte ben. Dachsen er en veldig populær ledsagerhund med stor personlighet. Den er både energisk, leken, kjærlig og sta på samme tid.

Engelsk setter

Engelsk setter er en populær jakthund med en lang og stolt jaktarv. Du bør derfor være en ganske aktiv person, som liker lange turer i skog og mark, for å kunne tilfredsstille instinktene til den engelske setteren. Men når det er sagt, er den også en familiekjær, sosial og leken hunderase.

Golden retriever

Golden retrievere er en av de aller mest populære familiehundene her i Norge. De har et godt gemytt og er veldig lekne. Dessuten elsker de mennesker, og nettopp derfor er det mange barnefamilier som velger denne hunderasen.

Jack Russell terrier

Jack Russell terrier er en populær hunderase som ble avlet opp i England på 1800-tallet for å brukes i revejakt. Nettopp dette jaktinstinktet kan gjøre denne hunderasen litt utfordrende å trene opp, men de er også både intelligente, sjarmerende og kjærlige hunder.

Labrador retriever

På samme måte som Golden retriever er også Labrador retriever en populær og kjærlig familiehund. Vær imidlertid oppmerksom på at en Labrador retriever krever ganske mye mosjon, samtidig som de ofte må ha hjelp til å holde vekten, da de har en tendens til å legge på seg.

Puddel

Puddel er en av de eldste hunderasene i verden. De er kjent for å være veldig intelligente, og de er både lekne, aktive og sjarmerende. Derfor egner de seg også veldig godt som en familiehund.

Rottweiler

Rottweiler har et sterkt vokterinstinkt, men de er også populære familiehunder. Hvis du er ute etter ubetinget kjærlighet er Rottweiler kanskje hunden for deg. Den kommer til å elske deg over alt på jord.

Schæfer

Schæfer er også en hunderase med et sterkt vokterinstinkt. Den er lærevillig, og er derfor en av de mest brukte hunderasene i hele verden, blant annet som politihund. En schæfer er også den perfekte treningspartner, da den liker mye mosjon.

Dette var bare noen eksempler, det er mange flere hunderaser å velge mellom. Ta deg god tid før du bestemmer deg for hvilken hunderase som passer best for deg. Det er tross alt noe annet enn å velge et casino online å spille på, du skal ha hunden i mange år fremover – og begge skal trives like godt i hverandres selskap.