Beskytte hunden mot årstidene

Nå som det begynner å bli kaldere og vinteren banker på døren vår er det viktig å holde seg god og varm. Dette gjelder for både mennesker og dyr, spesielt menneskets beste venn, hunden. Hunden vår er ofte med oss når vi er ute, og vi er ofte ute med hunden fordi den trenger friskluft opptil flere ganger daglig.

I norge har vi som kjent 4 årstider, vinter, vår, sommer og høst. Av og til kan det føles som om vi hopper over ett årstid nå og da. Da sikter vi til sommer årstiden.

Uansett – tre eller fire årstider i året, hunden vår må ut for å få både frisk luft, gjøre fra seg og få utløp for oppbygd energi. Vår, høst og sommer er årstider vi ikke behøver å tenke på om hunden vår fryser eller ikke, det er vinteren som er den største bekymringen.

Er du kald er hunden sannsynligvis også kald

Når det er vinter, så pakker vi mennesker oss inn i tykke jakker, luer, votter og skjerf, alt for å holde oss varme. I Norge er det ikke uvanlig at man kan få kuldeperioder som biter seg fast over et par uker, selv ved kysten. Da er det ekstra viktig at tenker på hunden sin når man er ute. Husk at vi har vintersko me tykke såler og varme sokker på oss når vi er ute og lufter hunden. Så hvorfor bør ikke hunden ha det samme? Potene deres er røffe og tåler litt, men selv de har sine begrensninger når gradestokken begynner å krype under 15-20 minus og det er speilblankt is under potene.

Som kjæledyreiere er det vår jobb å tenke på kjæledyrene våre når det blir kaldt også, og hvordan vi kan holde dem varme enten de leker i bakgården, går en vintertur eller jobber ute. Med litt planlegging kan det være lettere enn man tror å holde hunden varm ute om vinteren. En god tommelfingerregel er at hvis man selv er kald, er hunden din sannsynligvis også kald. Hvis hunden skjelver, puster raskt, eller håret hans reiser seg mens man er ute, sørg for at han har et varmt ly og seng, holder seg hydrert, er ordentlig kledd for utendørs, og at man tørker hunden av så snart som han kommer inn i huset igjen (ikke glem å få ut snøen mellom tærne!).

Hunderaser og kulde

Hunder er som oss mennesker når det gjelder hvordan vi kan takle kulde. Noen hunder fryser mye lettere enn andre, alt etter hvordan de er bygd og ikke minst fasong og størrelse.

Pelsen til hunder er et bekyttende lag for dem. Desto mer pels de har, desto mer tåler de kulde. Så man kan trygt si at et kinesisk nakenhund er ikke en hund man vil la være ute så lenge når det er 10-15 minus.

Hunder med korte ben har tendens til å fryse på magen. noe som er helt logisk siden magen deres nesten tar i baken når de går. Tar det ikke i bakken tar det garantert i snøen. Så her må man være veldig obs om man har en hund med korte ben.

Hunder med plages av gikt og lavt stoffskifte bør ha ekstra beskyttelse mot kulde hvis man skal de ute om vinteren.  Det samme gjelder forøvrig også for oss mennesker som plages av gikt.

OBS: for hannhunder er pungen et viktig område å holde øye med om man er ute over lengre tid på vinterstid. Det er lett at de kan få frostskader på både pungen og forhuden.

For tisper så bør man også passe på området rundt pattene, siden de områdene som regel er ubeskyttet og ikke har noe pels.

Slik ser man at hunden fryser

  • Hundre prøver instinktivt å beskytte seg mot kulde. Fryser den på en pote, vil du se at den vegrer seg mot å bruke den. Den vil ikke sette ned poten på det kalde underlaget.
  • Om kroppstemperaturen på hunden faller under 38-39 grader vil dette påvirke hunden negativt.
  • Om den har nedsatt kroppstemperatur vil den som regel krølle seg sammen og gjøre seg så liten som mulig.
  • Virker hunden veldig apatisk, uoppmerksom og ukoordinert kan det være et sikkert tegn på at de fryser. Man må få de inn i varmen slik at man unngår at hunden kollapser.

Hunder kan lett få frostskader, slik som det vi kan, og dermed må man være påpasselig når man er ute med sin beste venn om vinteren. Uansett størrelse og fasong på hunden så bør de ha på seg et dekken når de er ute. Vinter utstyr til hunder koster ikke så mye at man er nødt til å låne penger på minuttet gjennom et forbrukslån for å dekke kostnaden. Et par varme vintersokker, eller potesokker, koster ikke mer enn noen få hundre kroner. Bare dette og et godt dekken vil hjelpe stort med å holde hunden varm når man er ute.