Kjøpe valp?

Valper er søte og det er dermed kanskje ikke så rart at mange tenker på å anskaffe seg en liten valp. Men før du løper ut og kjøper en, så er det en del ting å tenke på i forkant. Du bør derfor sette deg litt inn i hva du skal se etter, slik at du får en frisk, sosial og velfungerende valp med hjem til familien.

Hva du bør se etter

En ting er at du aldri bør kjøpe en valp på impuls. Så om barna maser om at de vil ha en liten valp NÅ, så bør du ikke gi etter men i stedet sette deg litt inn i hva du skal se etter. Noe annet er at du må huske på at valpen er søt og leken så lenge den er liten, men den blir større og da blir den også mer krevende. Les på nettet om de ulike hunderasene og finn den som passer dere best. Her vil du finne informasjon om den enkelte hunderase, fordeler og ulemper og du kan så velge den hunderasen som passer til familien deres. Da er neste skritt å finn den riktige oppdretter for den hunderasen du har valgt.

En valp bør være vant med ulike mennesker og gjerne barn før den forlater hjemmet sitt. Den bør ikke være redd om en mister noen manualer på stuegulvet hjemme eller skrur på vaskemaskinen! Du bør derfor studere valpene litt på avstand før du eventuelt velger en av dem. Er valpen sky, redd eller syk, så bør du finne en annen valp. Valper som har hatt liten kontakt med mennesker eller bodd i et beskyttet miljø blir sjeldent sosiale og nettopp det sosiale er viktig med en valp.

Stell av valp

Det er viktig at valpene fremstår som rene, velfødde og trivelige og derfor er det nødvendig med en dyktig oppdretter. Du bør derfor være oppmerksom på hvordan det ser ut i kennelen og er det noe du ikke er trygg ved, så bør du finne en annen oppdretter (se en liste her). Husk på at en valp må ha fått ormekur før den forlater oppdretteren og du kan gjerne be om dokumentasjon på dette. Det samme gjelder papirer på foreldrene, slik at du kan selv kan se at det ikke foreligger noen skjulte sykdommer eller annet som kan ha betydning for valpens ve og vel.