Hundens historie og utvikling i alle tider

Hunden er en rovdyrart som er i familie med ulven. Ulver har levd sammen med mennesker i rundt 50 000 år, så vi kan vel i prinsippet konstatere at hunden har vært menneskets beste venn i nesten like lang tid. Den gangen ble ulven ikke brukt som kjæledyr slik vi kjenner det i dag. Den var rundt menneskene for å holde vakt og ble samtidig brukt til mat og klær. Denne tradisjonen er det fortsatt enkelt land som praktiserer i dag, blant annet Kina som fortsatt spiser hundekjøtt. Hunden som vi kjenner i dag er annerledes enn ulven som løp rundt blant menneskene for 50 000 år siden. Og hundens historie stopper ikke der.

De eldste arkeologiske funn av hunder har blitt gjort i Sibir og de er ca. 33 000 år gamle. Siden den gangen har hunden utviklet seg og det har kommet flere ulike raser enn det fantes den gangen. (les en artikkel om det her på engelsk, OBS! Sterke bilder)

Forskjellige raser

Dagens hunder finnes i mange former og størrelser. Det kan være alt fra hårløse hunder til de med en stor og tykk pels. Det finnes også veldig små hunder, som veier mindre enn et kilo, og de store hundene som veier mer enn 100 kilo og som oppreist er på størrelse med en voksen mann. En av grunnene til at det er såpass stor forskjell på hunder i dag er at vi mennesker har drevet med avl av hunder siden 1800-tallet. Her begynte vi med hundeavl og dette skyldes formentlig at det på den tiden var veldig viktig med status. Derfor oppsto det begreper som stambokføring og avling av raser.

Hunder som så nesten like ut ble i løpet av 1800-tallet skrevet opp i et nasjonalt register og fikk senere sine egne rasenavn. Senere ble det populært med etablering av kennelklubber, det kom hundeutstillinger og man begynte med raseavl. Mange av hunderasene var lokale og ved å fortsette med å avle disse frem, ble mange av dagens kjente raser bevart. Dette gjelder blant annet boxer fra München, irsk setter fra Irland og golden retriever fra England. I dag er disse rasene store på verdensplan.

Hundes historie i Norge

At avling av hunder ble populært på 1800-tallet er en av grunnene til at det kom mange nye raser og dermed en stor variasjon blant hunder. Hundens historie har fortsatt i tiden frem til i dag. Det menes at det finnes rundt 900 ulike hundetyper og ca. 450 hunderaser i verden. I Norge har vi ca. 250 forskjellige hunderaser registrert. Hund er i dag veldig populært i Norge, og mange låner penger for å kjøpe hund!

Mange av rasene har blitt avlet frem slik at de kan brukes på hundeutstillinger. På slike utstillinger er det mange ting ved hundene som bedømmes for å finne frem til den hunden som skal få premie. De bedømmes blant annet på anatomi, farger, form på hodet, pels og flere andre ting. For å avgjøre hvilken hun som er den fineste, har det blitt lagd en standard som forteller noe om hvordan det enkelte rasen skal se ut. På utstillinger blir rasene inndelt i ti ulike grupper. Hva som skiller hunderaser er mye.

Når det gjelder de mest populære rasene i Norge, så er det gamle, kjente raser som ligger på toppen av listen. I nevnte rekkefølge er det Schäferhund, Norsk elghund, Golden retriever, Engelsk setter og Border collie som er de hunder det finnes flest av i landet.