Kan hunder få Klamydia?

Hunden er menneskets beste venn. De er morsomme, superlojale og alltid glade for å se deg. Vanligvis er de ganske friske også. Men et spørsmål mange stiller seg, er: «Kan hunden min få samme sykdommer som meg selv?».  La oss ta klamydia som eksempel, fordi klamydia er en av de vanligste kjønnssykdommer i Norge, og er en sykdom som kan gi alvorlige komplikasjoner om den får gå ubehandlet. Klamydia er en bakterie som faktisk ikke bare smitter mennesker, men også enkelte dyr også, noe som mange kanskje ikke tenker på. Vi mennesker er jo dyr vi også.

Klamydia i hunder

Klamydia hos mennesker er vanligvis en seksuelt overførbar sykdom, som ofte er uten symptomer, men som kan forårsake infertilitet og i verste fall bekkenbetennelse og død. Det enkle svaret på spørsmålet om hunden din kan få klamydia er «Ja». Noen tenker, at fordi klamydia er en velkjent kjønnssykdom blant mennesker, så vil hunden aldri få den fysiske kontakten som krever smitteoverføring. Og det er i og for seg riktig, fordi hunder kan få klamydia, men det er ikke en kjønnssykdom. Hunder får sykdommen fra en bakterie som heter Klamydia psittaci. Til forskjell, får mennesker klamydia av bakterien Klamydia trachomatis. Hunder kan få denne sykdommen gjennom fugleskitt for eksempel.

Så heldigvis behøver du ikke å bekymre deg for å bli smittet av favorittdyret ditt! Det kan ikke skje noen klamydiasmitte gjennom utveksling av kroppsvæsker.

Har hunden min klamydia?

Hvis du vil vite om hunden din har klamydia, se først etter de vanligste symptomene på klamydia i hunder:

 • Hovne, røde og betente øyne er det første tegnet.
 • Klør hunden din unormalt mye i øyeregionen?
 • Kommer det ut væske eller betennelse fra øyeregionen?

Alt dette kan muligvis være symptomer på klamydia i hunder.

Her er en artikkel om emnet på engelsk.

Klamydiatest

Ta hunden din til dyrlegen for videre undersøkelse. Her vil dyrlegen føre en vattpinne over de mest utsatte områdene på dyret, hvor smitten kan være, og utføre en klamydiatest. Ikke så ulikt hvordan mennesker vil ta testen. Klamydia hjemmetest (og for så vidt andre hjemmetest kjønnssykdommer) hos mennesker fungerer på samme måte, hvor antistoffer vil gi spor immunforsvarets reaksjon på klamydiabakterien. Denne teknikken er veldig presis og en velkjent metode for påvisning av klamydiabakterien.

Behandling klamydia i hunder

Etter en klamydiatest påviser klamydiainfeksjonen vil behandlingen gå i gang. Behandling av klamydia er en veldig enkel prosess, fordi behandlingsmetodene ved klamydia er så utbredte og det er mye kunnskap rundt emnet. Oral medisin, i form av piller, er det mest vanlige. Og her er det Tetrasykliner som er det mest vanlige valget. Behandlingen varer i 3-4 uker. Alternativt kan Doxycycline (som også brukes til behandling av mennesker), hvor behandlingen varer like lenge som overnevnte, 3-4 uker. Medisinen er hurtigvirkende og er det eneste nødvendige for å behandle klamydia i hunder.

Hunden kan vise ubehag de første par uker, men vil vanligvis vøre i normal aktivitet etter dette.

Likheter mellom klamydia i hunder og mennesker

Selv om klamydia i hunder ikke er en seksuelt overførbar sykdom, er det allikevel noen likheter i symptomer og hvordan infeksjonen manifestere seg selv, samt behandlingsmetoden. Noen av likhetene er:

 • Hunder og mennesker kan få utflod.
 • Hunder og mennesker kan oppleve svie og kløe i problemområdet.
 • Både hunder og mennesker kan ha en infeksjon uten noen symptomer i det hele tatt.
 • I begge arter kan det oppstå seriøse komplikasjoner om klamydiainfeksjonen får gå ubehandlet.
 • Begge kan testes for klamydia med en klamydiatest.

Det er noen forskjeller også:

 • Klamydia rammer som oftest de reproduktive organene til mennesker.
 • Hunder rammes som oftest av klamydia i øyet eller det respiratoriske systemet.
 • Mennesker får klamydia gjennom seksuell kontakt.
 • Hunder får ikke klamydia via seksuell kontakt.
 • Mennesker får klamydia via utveksling av kroppsvæsker.
 • Hunder får klamydia via tørr fugleavføring.

Det er viktig å bemerke, at selv om klamydia rammer genitalier hos mennesker, som oftest, så er det også mulig å få klamydia analt, oralt, i lungene og i øyet (akkurat som hunder). Nyfødte barn kan ha klamydia om de blir smittet av moren og gravide kan ha ektopisk svangerskap ved ubehandlet klamydia.