Den unike hundehjernen

Urmennesket (kjent som homo habilis, les mer her) fikk ikke bare en beste venn en gang, men 2 ganger, ved å temme to separate populasjoner av ulver flere tusen kilometer fra hverandre i Asia og Europa.

Det er konklusjonen til en gruppe forskere fra USA, som har brukt moderne genetikk til å «lese» evolusjonshistorien til menneskets beste venn – hunden. Det har tilsynelatende vært en dyp splittelse mellom hunder fra ulike ender av det kontinentet.

Mennesker og hunder

Mennesker og hunder har en lang historie sammen. Vi har faktisk levd sammen i minst 15000 år, 5000 år før kuer, geiter og griser kom inn i bildet. Men hvorfor, når og hvor disse to artene har funnet sammen har vært er stort mysterium. På Lenkekatalogen.no finner du mange nyttige nettsider om hunder!

Det har vært en utbredt kunnskap, at hunder kun ble temmet en gang, hvor noen eksperter har ment det var i Europa, andre i Asia eller Kina.

Oppslagsverk skrives om

Nå kan alle bøkene skrives om, fordi det viser seg en 4800 år gammel hund ga svaret til forskerne. De brukte en del av det indre øret for å sekvensere hele genomet, og sammenlignet det deretter med moderne dyr og DNAet til 59 eldgamle hundemumier.

Dataene viste hunder har blitt temmet 2 ganger, på begge sider av den gamle verden, noe som viser minst to grupper av mennesker har temmet ulver, helt uavhengig av hverandre. Det vises også at den asiatiske hunderasen er den mest dominerende i dagens moderne hunderaser.

Fra ulv til hund

Enda er det litt uklart hvordan den opprinnelige gråulven har utviklet seg til dagens hunderaser, men en teori går ut på en parallell evolusjon. Først ble ulver nære mennesker og deretter kom mennesker nære ulver, noe som kan tyde på at det er med hensikt. Nemlig at mennesker fikk et utbytte av å ha ulver til å passe på mot rovdyr mens menneskene sov og ulvene fikk rask tilgang til mat.

En ting som er sikkert, er den kjære hunden mange av oss har ved vår side, har gjennomgått en ufattelig spennende reise fra å være ulv til hund. Mange kan sikkert se noen av de samme trekkene over flere hunderaser og det er mange hunderaser med «ville» elementer i seg. Bare se på de velutviklede sansene og den gode appetitten. Hunder er et godt eksempel på hvordan mennesker kan leve side om side sammen med dyrelivet vi omgir oss med.